وجه تسمیه
نام کرمانشاه از دوره ساسانیان بر این شهر گذارده شدهاست. در یک مکتوب نام کرمانشاه را نخست لقب بهرام کرمانشاه (بهرام چهارم) نوشتهاند از این رو که پیش از شاهی فرمانروای کرمان بودهاست. پس از پادشاهی او به افتخارش نام این شهر را کرمانشاه گذاشتند. ۲
پس از انقلاب بهمن ۵۷، مجلس شورای اسلامی نام شهر را برای مدتی به «باختران» تغییر داد که مجدداً با اعتراض مردم به «کرمانشاه» تغییر داده شد.
کرمانشاه از لحاظ بقایای سکونتهای پیش از تاریخ یکی از مناطق بسیار غنی و مهم در ایران و غرب آسیا است. قدیمیترین آثار سکونت بشر در کرمانشاه مربوط به پارینه سنگی قدیم است که شامل چند تبر دستی سنگی است که در منطقه گاکیه و غرب هرسین یافت شدهاست.این آثار دستکم حدود ۲۰۰ هزار سال قدمت دارند. آثار مهمی از دوران پارینه سنگی در غارهای کرمانشاه کشف شدهاست که مربوط به دورههای پارینه سنگی میانی، جدید و فراپارینه سنگی است. نخستین غاری که در ایران کاوش شد غار شکارچیان در بیستون کرمانشاه قرار دارد که تنها بقایای استخوانی انسان نئاندرتال در ایران در آن کشف شدهاست. آثار سکونت نئاندرتالها همچنین در سایر غارهای بیستون چون غار مر تاریک و غار مر آفتاب کشف شدهاست. در غارهای شمال شهر کرمانشاه مثل قبه و دو اشکفت نیز ابزارهای سنگی این دوره یافت شدهاست.از دوره پارینه سنگی جدید و فراپارینه سنگی نیز آثاری در غارهای مرخریل و کولیان کشف شدهاست.
[ از کهنترین آثار سکونت روستانشینی اولیه در غرب آسیا چندین مکان در اطراف کرمانشاه قرار دارند که از میان آنها میتوان به گنجدره در غرب هرسین و سراب و آسیاب در شرق کرمانشاه اشاره کرد. گفتنی است که قدیمیترین مدارک اهلی کردن بز در تپه گنج دره شناسایی شدهاست که نتایج مطالعه آن اخیرا به وسیله پرفسور ملیندا زیدر در نشریه معتبر ساینس منتشر شد.[ر ضمن باید خاطر نشان ساخت که مردم و ساکنین این منطقه مادهای اصیلی هستند که در گذشته به طوایف آمادی ملقب بودهاند و طی سالیان زیاد با وجود اقوام دیگر به دلیل شرایط منطقهای بکر مانده بودند.[
به موجب آثار ومدارک تاریخی و باستان شناسی که تا کنون به دست آمده « کرمانشاه » در زمان مادها به نام های " کامبادان" - " کامبادن " و یا" کامبادنه " خوانده می شده.
در یکی از کتیبه های میخی که از زمان آشوریان و سده ۹ ق.م. به دست آمده از نخستین استقرارگاه اقوام پارس در غرب ایران و حوالی کرمانشاه امروزی به نام " پارسوآ " یاد شده است.
هم چنین مورخان یونانی در جریان لشکرکشی اسکندر به ایران از ایالتی به نام کامبادن یا کامبادس در غرب ایران نام برده اند که این امر نشان می دهد که در دوران هخامنشیان هم
احتمالا به همین اسم نامیده می شده، از همه مهمتر در کتیبه داریوش در بیستون که بزرگترین,مهمترین و معتبرترین کتیبه جهان است به نام کامبادن اشاره شده که در غرب ایران است و طبق آخرین کاوشهای باستانشناسی شهر کامبادن در نزدیکی تاقبستان یعنی همان شهر کرمانشاه قرار داشته است.
منبع : ويكيپديا
http://arshamariya.blogfa.com/
EXarisfa.comEX<-m->http://amitisiran.blogfa.com/post-28.aspx<-mm->کرمانشه - کامبادن<-mmm->